Predstavljeni rezultati projekta “Održivi razvoj – da znam i da činim”

Nevladina organizacija Eko centar DELFIN, organizovala je danas u prostorijama NVO u Rakitama, prezentaciju rezultata uspješno realizovanog projekta “Održivi razvoj – da ZNAM i da ČINIM”.

Kako je kazala Ljilja Radunović, projektna menadžerka Eko centra Delfin,  cilj projekta je da kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa, da doprinos postizanju nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj.

,,Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2,  a sprovodi se u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori , ReLOaD2 program, realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, u okviru pet klastera. Projekat “Održivi razvoj – da ZNAM i da ČINIM”, realizuje se u okviru Klastera Coastal Mates (Opštine, Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat). Ovo je prvi krug tog programa i mi smo nažalost, bili jedina NVO koja je konkurisla iz Kotora. Nakon devet mjeseci od početka realizacije moramo istaći da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima”- kaže Radunović.

Ona je podsjetila da su kroz neformalni edukativni program, učenici dvije obrazovne institucije OŠ “Ivo Vizin” Prčanj i OŠ “Nikola Đurković” Radanovići,  unaprijedili svoja znanja o globalnim ciljevima održivog razvoja, prirodnoj i kulturnoj baštini, energetskoj efikasnosti, održivom upravljanju otpadom i sticali vještine i znanja medijske pismenosti.

,,Oko 500 učenika i njihovih nastavnika je bilo uključeno u projektne aktivnosti. Smatramo da je izuzetno važno da se sa djecom u školskom uzrastu radi na razvoju pozitivnih navika, proširivanju znanja i iskustva, razvijanju kritičkog mišljenja, kako bi se osjećali kao važni članovi društvene zajednice koji mogu da utiču na pozitivne promjene usvom okruženju ”- dodala je Radunović.

U ime partnera na projektu Udruženja za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM),  obratio se Saša Karajović.

,,ECOM kao punopravni član Fondacije za ekološku edukaciju između ostalog, ima zadatak i misiju da edukuje mlade o glavnim ekolškim problemima današnjice. Učimo ih kako da prepoznaju problem i eventualnoih  riješe u granicama mogućnosti i prilagođeno njihovim godinama. Predlozi koje smo čuli na pet tematskih radionica održanih u okviru projekta, bili su i više nego zreli za uzrast polaznika. Naučili smo šta je štednja, a šta je energetska efikasnost, čuli su se veoma zanimljivi predlozi među kojima je i da se kuća Iva Visina adekvatno zaštiti”- naveo je Karajović.

Direktor Eko centra Delfin Žarko Radulović, ističe da su tokom proteklih sedam godina obišli više od 40 odsto srednjih i osnovnih škola u Crnoj Gori.

,,Nosimo razičita iskustava ali u svakoj od njih smo se dobro osjećali, ali smo prijatno iznenađeni odnosom i posvećenosti  učenika ove dvije škole, kada je u pitanju učešću u projektu”- kaže Radulović.

Direktorica Osnovne škole “Ivo Visin” Petra Ćetković, tom prilikom je istakla da su učenici rado učestvovali u realizaciji projekta.

,,Kroz ovakav rad i edukaciju učenici imaju mogućnost da nauče gradivo na slikoviti način, koji njihovom uhu i oku prija. Na ovakav način izlaskom iz učionica, učimo djecu i ono što je vezano za njihovo osnovno obrazovanje i razvijanje vještina koje nisu obuhvaćene nastavom”- dodaje Ćetković.

Učenica Osnovne škole “Ivo Visin” Dunja Popović, izrazila je zadovoljstvo što su njihovu ideju da se na Prčaju otvori apoteka, prihvatili nosioci projekta i apelovali na nadležne da se njihov zahtjev razmotri.

Projekat je pohvalila i učenica OŠ “Nikola Đurković” Danica Vukadinović.

,,Kroz realizaciju projekta naučili smo kako da sačuvamo našu životnu sredinu, šta je to održivi razvoj, kako da štedimo energiju i kako da pravilno upravljamo otpadom”- zaključila je Vukadinović.

Podsjetimo, u okviru realizacije projekta “Održivi razvoj – da ZNAM i da ČINIM” sprovedeno je  uređivanje i ozelenjavanje unutrašnjosti i dvorišta projektnih škola.

Podijelite objavu: