Osnovna škola Ivo Visin

Dodijeljene nagrade za učesnike Međunarodnog konkursa iz italijanskog

Svečana dodjela nagrada, osvojenih na Međunarodnom konkursu za italijanski jezik za učenike osnovnih i srednjih škola upriličena je u Koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan” (crkvi sv. Duha).  

Organizator takmičenja za Crnu Goru bilo je Udruženje Dante Alighieri Kotor, nevladina organizacija osnovana 2005. god.

Udruženje organizuje kurseve italijanskog jezika, muzičke i literalne večeri. Već 18 godina za redom, u saradnji sa Zajednicom Italijana Kotor,  raspisuje konkurs za osnovne i srednje škole sa temama na italijanskom jeziku. Na konkursu koji inicira Mailing List Histria iz Italije učestvuju učenici škola na istočnoj obali Jadrana i to: škole u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ispred NVO Dante Alighieri-Kotor, prisutnima se obratila predsjednica Udruženja Martina Saulačić Lompar, koja je pozdravila predstavnika Mailing List Histria iz Italije g-dina Waltera Cnapicha i njegove kolege i koleginice, profesore Osnovnih i Srednjih škola iz Kotora, Tivta i Bara, sa učenicima koji su učestvovali na ovogodišnjem konkursu, kao i mnogobrojne prisutne.

„Teme napisane na italijanskom jeziku, prema propozicijama koje daje Mailing List Histria, za pojedinačne i grupne radove, učenici šalju elektronskom poštom, a komisija u Italiji ih pregledava i ocjenjuje pristigle radove.Svake godine uz novčane nagrade i svjedožbe svim učesnicima, štampaju se najbolji prvonagrađeni radovi u knjigu koja se poklanja učenicima.Svi radovi se mogu pogledati i na internet sajtu Mailing List Histrie. Zadnjih godina organizator daje i zahvalnice svim profesorima italijanskog jezika u školama učesnicama konkursa“, istakla je Martina saulačić lompar.

Nagrade za svoje radove, u konkurenciji osnovnih škola, dobili su:
Prvo mjesto – Ena Obradović – O.Š.“Njegoš” Kotor ( profesorica Maja Brkanović Dončić)
Drugo mjesto – Roberto Sartori O.Š.“Mrkojevići” Pečurice, Bar (profesorica Mersiha Oručević)
Treće mjesto – Sonja Radović – O. Š “Veljko Drobnjaković” Risan (profesorica Milica Subotić)
U konkurenciji srednjih škola, nagrađeni su:
Prvo mjesto – Andjela Krivokapić – GimnazijaKotor ( profesorica Valerija Jokić)
Drugo mjesto – Jovana Subotić , Gimnazija Kotor ( profesorica Valerija Jokić)
Treće mjesto – Nikola Kovač – Gimnazija Kotor (profesorica Valerija Jokić)
Priznanje žirija za učešće dobili su:
Ehela Perazić – O.Š. “Srbija” Bar ( profesorica Alma Lukolić),  Anja Mirković – O.Š. “Anto Đedović” Bar (profesorica Ivana Mrvaljević), Milica Kovač – O.Š. “Narodni heroj Savo Ilić” Dobrota ( profesorica Marija Vukčević), Leonid Bromberg – O.Š. “Ivo Visin” Prčanj (profesorica Martina Saulačić Lompar)
Posebno nagrade za obrazovne aktivnosti učenika dobile su : O. Š. “Blažo  Jokov  Orlandić”Bar“, Srednja stručna škola” Cetinje, i Gimnazija “NIKO ROLOVIĆ” Bar.

Naglašavajući da se zbog kovida dvije godine nije održavalo takmičenje, Martina Saulačić Lompar se zahvalila predstavnicima MLH na učešću i dodjeli diploma u Kotoru sa željom da Udruženju “Dante Alighieri” iz Kotora , kao i prethodnih, isti zadataka povjere i naredne godine

Više o konkursu i utiscima sa uručenja nagrada, moći ćete poslušati u emisiji “Radio škola”, 25 marta, od 9 sati na talasima Radio Kotora.

Podijelite objavu: