Osnovna škola Ivo Visin

Radionica na temu Trgovina ljudima

Dana 19.X 2023. godine u nižim razredima naše škole održane su radionice ,čiji je cilj bio da se učenicima približi tema,,Trgovina ljudima“. Ovako ozbiljna i teška tema učenicima je predstavljena na zanimljiv način. Prvaci su gledali film,,Ivica i Marica“ ,gdje su kroz razgovor dati odgovoru na mnoge nepredvidive životne situacije.U II i III razredu je ova tema predstavljena kroz radionicu,,Džungla“. Učenicima su podijeljene plišane igračke,svaka od njih je predstavljala jednu životinju koju su učenici opisivati i navodili njihove osobine. Učenicima je kroz razgovor objašnjeni da kao što su neke životinje opasne,tako može biti i u svijetu ljudi. Učenici su na panoa sa nacrtanom dzunglom lijepili aplikacije ,,opasnih“ i ,,dobrih“ životinja. U IV razredu određena je edukativna radionica,,Ne ljuti se čovječe“. Kroz igru su prikazane potencijalne opasnosti za djecu ovog uzrasta. Kroz razgovor je razvijena osetljivost djece na opasnost,prepoznavanje,,vrbovanje djece“,suzbijanje panike i straha ,kao i adekvatnih bezbjednih rješenja u situacijama opasnosti.
Učenici V razreda su odradili radionicu pod nazivom,,Moguće opasnosti“. Učenici su na pisali situacije kada ih je neko pokušavao nešto nagovoriti. Obrazlagali su primjere iz svog iskustva. Upoznati su sa pojmovima vezanim za trgovinu ljudima i upoznati sa mogućnošću da prepoznaju situacije u kojima se mogu naći u svakodnevnom životu. Odigrana je igra ,, Čvor“ sa zanimljivom porukom koju su iznijeli učenici.
Trgovina ljudima je fenomen star koliko i ljudska istorija,nikada nije iskorijenjena,samo je mijenjala oblike i prilagođavala je društvenim uslovima.
Koordinatori: Aktiv razredne nastave

Podijelite objavu: