Osnovna škola Ivo Visin

Projekat ”Eko aktivni i zdravi”

Realizacija praktične obuke o jedrenju
(JK Lahor, lokacija: Sveti Matija, Kotor)

 1. oktobar 2023. godine
  Jedno nedjeljno sunčano oktobarsko jutro je obradovalo djecu OŠ ”Ivo Visin”, koji su imali planiranu praktičnu obuku iz jedrenja, što je naročito bilo interesantno i predstavljalo je izazov našim učenicima. Njih 12 uputilo se iz Prčnja,organizovanim prevozom, sa svojom nastavnicom Savkom Tešović i imali su priliku da saznaju sve o jedrenju,prvim jedrilicama i o nastanku JK Lahor.
  Ispred nevladine organizacije Eko DELFIN,bio je Žarko Radulović,zbog kojih ova naša priča i postoji,koji nas je čekao na odredište,Sv.Matija.Uz stalnu interakciju učenika i jednog od predsjednika JK Lahor,Filipa Petričevića,saznali smo na koji način se upravlja jedrilicom i koji su osnovni uslovi potrebni da se ispune da bismo mogli da jedrimo. Djeca su sa velikim oduševljenjem postavljala pitanja,radovala se novim saznanjima…Filip nam je sadržajno predstavio istorijat njihovog kluba,gdje smo imali priliku da čujemo da je osnovan 1947.godine,a prva zlatna medalja ovom klubu stize u ruke 1961.godine,kada je po prvi put i organizovano crnogorsko prvenstvo u jedrenju. Takođe,Filip nam je opisao kako izgleda jedrilica Optimist,kojom su kasnije imali priliku da jedre naši učenici.
  Kada se završilo izlaganje Filipa Petričevića,uputili smo se prema jedrilicama. Tamo su nas sačekali obučeni jedriličari,u svakom jedrenjaku po jedan obučeni jedriličar. Djeca su dobila pojaseve,kako bi bili bezbjedni sto posto i uz pomoć Filipa su ulazili jedno po jedno u svoje jedrilice.
  Gledajući nasmijana i zadovoljna lica naših mališana,zbilja možemo potvrditi da nas jedrenje uči kako da postanemo jedno sa vjetrom,vodom i sa dušom broda. Jedrenje nas uči budnosti i hrabrosti,a zauzvrat uliva mir i radost.Ovi mališani, kao i svi iskusni jedriličari, ne mogu kontrolisati vjetar,ali mogu namjestiti jedra…To su i pokazali!
  1.Nastasija Ivanović
  2.Luka Račeta
  3.Anja Riabaia
  4.Asia Djukanović
  5.Lana Grandis
  6.Lea Pajović
  7.Mirjana Skladany
  8.Ema Skladany
  9.Kosta Ćetković
  10.Kalina Ćetković
  11.Ksenija Ćetković
  12.Tatjana Pajović

Podijelite objavu: