Osnovna škola Ivo Visin

Prva robotička liga za osnovce

17.05.2023. je održana prva robotička liga za osnovce u organizaciji fondacije „Montenegro makers“. Ovaj prestižni događaj organizovan je u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore koji je okupio 58 timova, 220 učenika, 44 mentora/nastavnika iz cijele Crne Gore.

Liga, koja je prva takve vrste u našoj zemlji, ima za cilj da promoviše nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM) među učenicima osnovnih škola. Kroz ovu inicijativu organizatori događaja žele da podrže razvoj kreativnosti, timskog rada i inovativnosti među mladima, kao i da im pruže priliku da steknu praktično iskustvo u robotici.

Učenici naše škole, Barbara Usanović, Sofija Rizoniko, Đorđe Ljutić, Kosta Ćetković i Matija Labović, su se takmičili na temu „Obnovljivih izvora energije“ gdje su morali da isprogramiraju robota, tako da robot prođe sve misije i uspješno dođe do cilja. Učenici su pokazali izuzetnu posvećenost i strast prema robotici.

Učenici su na licu mjesta pisali programe za robote pogonjene malim Micro:bit računarima u cilju rješavanja zadataka koji su im bili nepoznati do samog početka takmičenja.

Za to vrijeme su mentori, tj. njihove nastavnice i nastavnici, mogli samo da ih posmatraju i bodre sa tribina dvorane u kojoj se takmičenje odvijalo.

Na takmičenju se moglo vidjeti puno toga: timski rad, rješavanje problema, otklanjanje kvarova, smijeh i suze, pa i naizgled nespojive stvari, kao što su balerine robotičarke.

17.05.2023.
JUOŠ „Ivo Visin“

Podijelite objavu: