Osnovna škola Ivo Visin

Rad Dejana Palibrka najbolje idejno-arhitektonsko rješenje za fiskulturnu salu škole na Prčanju

U prostorijama JU Osnovna škola “Ivo Visin” u Prčanju danas je održana izložba konkursnih radova za idejno – arhitektonsko rješenje sale za fizičko vaspitanje ove obrazovne ustanove.
Na konkurs su pristigla četiri rada. Dva su nagrađena, dva otkupljena. Pobjednički je rad Dejan Palibrka, pod nazivom “Mixxa”.

Direktorica škole Petra Ćetković ocjenila je da se radi o izuzetno značajnom trenutku, jer je nastava za fizičko vaspitanje više od četiri decenije realizovana napolju, kada to dozvoljavaju vremenski uslovi.

Navela je da će izgradnjom fiskulturne sale djeca u novim i pristojnim uslovima realizovati nastavni program, kao i sportsko rekreativne aktivnosti.

“Rad je više od idejnog rješenja i već je na stolu za izradu glavnog projekta, do čije izrade će zaposleni u kontinuitetu raditi na podizanju svijesti mladih o značaju bavljenja sportom i nastave fizičkog vaspitanja”, kazala je ona.

Projekat je, navodi, uvršten u “stare” javne nabavke, pa se nada da će temelji za novu filskulturnu salu biti postavljeni 2024. godine.

“Ako projekat bude do Nove godine, sljedeći korak je temelji desno iza naše škole”, izjavila je Ćetković za Radio Kotor.

Čestitajući autoru na pobjedničkom radu, potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević podsjetio je da je u ovoj školi u novembru otvoren multifunkcionalni sportski teren.

“Ovo je samo dio napora koji radi škola, Ministarstvo prosvjete i Opština u cilju poboljšanja uslova rada i boravka djece u školama. U toku su slični projekti i u drugim školama. Nastavićemo dok svaki teren i sportsku salu ne uredimo na  način da djeca imaju pristojne uslove za rad i boravak.
Posebno mi je drago što djeca iz ovog dijela našeg zaliva, koji do sada nisu imali nikakve uslove, osim jednog terena koji je bio potpuno ruiniran, nakon uređenja tog terena, kada dobiju sportsku salu, vjerujem da će iz ove škole izlaziti i neki možda
vrhunski vaterpolisti, fudbaleri ili košarkaši”, poručio je Ševaljević.      

Autor pobjedničkog rada za idejno – arhitektonsko rješenje filskulturne sale, Dejan Palibrk, istakao je da je objekat savremenog volumena koji prati nagib terena.

Rađen je, kaže, u racionalnoj funkcionalnoj šemi gdje je ostvarena maksimalna povezanost sa okolinom i okruženjem.

“Ostvarena je vizuelna skladanost sa širom lokacijom, što je i bio preduslov prema datim uslovima. Ispoštovani su svi parametri iz uslova. Pored osnovne djelatnosti, objekat pruža mogućnost da se koristi u komercijalne svrhe. Posebna pažnja posvećena je pristupačnosti objekta, prije svega osobama sa invaliditetom”, rekao je on.

Članica žirija Bojana Petković saopštila je za Radio Kotor da je prvonagrađeni rad u cjelosti ispunio programski zadatak.

“Njegov kvalitet je, osim prostora igrališta, kojim su zadovoljene potrebe odvijanja školske nastave, što on ima i sadržaje koji su komercijalni, što će svakako doprinjeti budućem korišćenju škole u smislu njenog finansiranja. Biće od koristi za održavanje, u smislu grijanja, održavanja sale, jer su takvi objekti vrlo problematični kada se dođe do finansijske strane”, kazala je Petković.

Ona je podvukla da je komercijalizacija tog objekta i mogućnost da se u njemu odvijaju treninzi seniora, a ne samo školske djece, veoma bitna za njegovo dalje funkcionisanje i rad.

Podijelite objavu: