Osnovna škola Ivo Visin

Živi ekološki – Pomogni planeti!

Tokom oktobra mjeseca realizovalo se više aktivnosti u lokalnoj zajednici koji su uticale na podizanje ekološke svijesti učenika.Tako je 26.10.2023.god. održana radionica pod nazivom ,,Maslina-ljekovita,ukrasna i gajena biljka“. Na radionici su učestvovali učenici od 1.do 5.raz. Oni su imali priliku da saznaju o tome: kakav je izgled i osobine stabla masline, kako se sadi i gaji, način pripreme masline , dobijanja ulja i da je maslina simbol mira.Tokom radionice djeci se posebno dopalo gledanje kratkog filma o Gornjem Stolivu, u kojem je na živopisan način prikazan prirodan ambijent i građevine koje ga čine mjestom posebne prirodne ljepote i kulturno istorijskog nasljeđa. Učenici ,stanovnici Stoliva kroz svoje životno iskustvo i pričom o sadnji maslina u Stolivu, još više su nam dočarali njegovu posebnost i ljepotu . Taj spoj mora, brda, sunca, kamena, maslina, kostanja , starih kamenih kuća, čine ga zaista posebnim mjestom u Boki.
Da bi naša priča bila potpunija i stvorila kod učenika želju za unapređenjem ekologije, organizovana je i pješačka tura učenika i nastavnika naše škole do Gornjeg Stoliva.
Pješačanje uskom, popločanom stazom koja nas je vodila naviše, stvaralo je kod učenika osjećaj sreće, ushićenosti i zadovoljstva .U prelijepom ambijentu Gornjeg Stoliva dočekao nas je naš domaćin Marko Mihović , koji je sa svojom porodicom na tradicionalan način ugostio naše učenike i nastavnike.
Sadnja maslina u tom ambijentu , za naše učenike predstavljalo je posebno zadovoljstvom. Sa velikim uzbuđenjem svaki od razreda zasadio je svoju maslinu.Pratićemo rast zasađenih maslina , a uporedo i razvoj Gornjeg Stoliva kao mjesta posebne prirodne ljepote kojemu će česti posjetioci udahnuti novi život.

Podijelite objavu: