Osnovna škola Ivo Visin

Znanje za očuvanje našeg mora

Povodom Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila, u Institutu za biologiju mora organizovana je dvodnevna edukativna radionica “Znanje za očuvanje našeg mora”. Radionici su prisustvovali učenici sedmih razreda Osnovne škole “Njegoš” iz Kotora i učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole “Ivo Visin” iz Prčanja.
Cilj radionice bio je upoznati mlade ljudi o važnosti biodiverziteta, razumijevanju njegove uloge u održavanju ekosistema i načinima kojima možemo doprinjeti njegovom očuvanju. Kroz različite aktivnosti učenici su se mogli upoznati sa metodologijom uzorkovanja vodenog stupca, određivanjem fizičkih parametara vode, specifičnostima bokokotorskog zaliva, uzorkovanjem planktona pomoću specijalizovanih mreža, a zatim analizom sakupljenih uzoraka pomoću lupe i mikroskopa. Takođe su bili u prilici da vide sesilne oblike iz kojih se razvijaju meduze, sve učestaliji stanovnici našeg mora.
Druga sekcija odnosila se na morska staništa, tipove morskih staništa, upoznavanje sa osnovnim organizmima koji žive na morskom dnu, određivanje vrsta pomoću knjiga/ključeva, razgovor o zaštićenim morskim područijma, kao i zaštićenim vrstama i značajem zaštite za očuvanje ekosistema. Posebno vrijeme posvećeno je invazivnim vrstama koje se mogu naći u jadranskom moru.
U sekciji o ribarstvu djeci je predstavljena osnovna spoljašnja građa riba, a zatim disekcijom i unutrašnja građa. Djeca su dobila priliku da uz pomoć asistenata odrade disekciju, ali i izolovanje otolita i njihov značaj u određivanju starosti jedinki.
Završna sekcija podrazumijevala je obilazak Akvarijuma „Boka“ i primjena naučenog na konkretnim vrstama, stanovnicima akvarijuma.
Zahvaljujući ulaznim i izlaznim testovima koje su učenici popunili, zaključuje se da je radionica bila uspješna i da je dala vrlo značajne rezultate, kao i prostor nastavnicima da se neke od tema još detaljnije obrade kroz školske časove.

22.04.2023.

JUOŠ „Ivo Visin“

Podijelite objavu: